Nükleer savaşta hayatta kalma şansını artırabilecek bir tedavi geliştirildi

Nükleer Serpintiye Karşı Hayatta Kalma Şansı Artacak Yeni Terapi Keşfedildi

Bilim insanları, nükleer serpinti ve yüksek doz radyasyona karşı hayatta kalma şansını artırabilecek çığır açan bir terapi geliştirdi. Çinli araştırmacılar tarafından yapılan çalışma, akut radyasyona maruz kalan farelerin hayatta kalma oranlarını %11’den %67’ye çıkarmayı başardı.

Nükleer serpinti veya yüksek doz iyonlaştırıcı radyasyon, DNA’ya ciddi zarar vererek hücre bölünmesini durduruyor ve bağışıklık sistemini çökertiyor. Özellikle bir nükleer savaş durumunda, doğrudan patlamadan çok daha fazla insanın radyasyonun uzun vadeli etkileri nedeniyle hayatını kaybedeceği öngörülüyor.

Kanser tedavisinde kullanılan yüksek doz radyoterapi de benzer şekilde bağırsak hücrelerine zarar vererek Gastrointestinal Sendrom (GIS) adı verilen ölümcül bir duruma yol açabiliyor. Ancak, şu ana kadar bu hasarlara karşı etkili bir tedavi bulunmuyordu.

STİNG PROTEİNİ DEVRE DIŞI BIRAKILDI, HAYATTA KALMA ORANI ARTTI

Cell Death and Differentiation dergisinde yayımlanan araştırma, “İnterferon Genlerinin Uyarıcısı” (Sting) adı verilen bir proteinin, radyasyon nedeniyle hücre ölümünü tetiklediğini ortaya koydu.

Özellikle bağırsaklarda bulunan ve besin emiliminde önemli rol oynayan villus adı verilen çıkıntılar, radyasyon sonrası normal farelerde zarar görürken, Sting proteini devre dışı bırakılan farelerde villus uzunluğu 2,3 kat daha fazla kaldı. Bu da bağırsakların radyasyona karşı daha dirençli hale geldiğini gösterdi.

KANSER TEDAVİSİNDE DEVRİM

Araştırmacılar, bu buluşun kanser hastaları için daha güvenli radyoterapi seçenekleri sunabileceğini ve nükleer savaş veya radyasyon kazalarına karşı yeni koruma yöntemleri geliştirilmesine öncülük edebileceğini belirtti.

Çalışmanın başyazarı Sun Yirong, keşfedilen Sting proteininin kontrol altına alınmasıyla “Radyasyon hasarına karşı korunma sağlanabilir, kanser radyoterapisi daha güvenli hale getirilebilir ve kanser tedavisi önemli ölçüde iyileştirilebilir” ifadelerini kullandı.

Bu çığır açan çalışma, hem tıp dünyasında hem de küresel güvenlik alanında büyük bir devrim niteliğinde görülüyor.

Related Posts

Son Dakika… Mansur Yavaş’tan ‘LeMan’ açıklaması: ‘Milyonlarca insanımızın kalbini kırmıştır’

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Hz. Muhammed ve Hz. Musa’yı karikatürde tasvir ettiği iddia edilen, dün gece de gericilerin saldırısına uğrayan LeMan Dergisi’ne ilişkin açıklamada bulundu. Yavaş, “İfade özgürlüğü, nefretin ya da ayrıştırmanın aracı haline getirilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Baraj için dereyi kuruttular: Yüz binlerce balık telef oldu

Konya’nın Hadim ve Güneysınır ilçelerinden geçen Göksu Nehri, Avşar ve Eğiste Barajlarında su tutulması nedeniyle kurudu. Nehirde yüz binlerce balık telef olurken bölgede çiftçilik yapan üreticiler susuzluk nedeniyle zor günler yaşıyor. Öte yandan Konya’nın bölgede bulunan Göksu Şelalesi’de , turizm açısından önem arz ediyor.

Gazze’de can kaybı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi

Soykırımcı İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi.

İsrail ağzındaki baklayı çıkardı: Türkiye’nin cevabı F-35’te gizli

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Suriye ve Lübnan’la barışa açık olduklarını ancak Golan Tepeleri’nden vazgeçmeyeceklerini ilan etti. İsrail’in bu şartlı normalleşme hamlesine Şam ve Beyrut sessiz kalırken, gözler Türkiye’nin tutumuna çevrildi.

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın iptali davası | Lütfü Savaş’ın avukatı: Mevcut yönetime el çektirilsin, Kılıçdaroğlu geri gelsin

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın iptali davası | Lütfü Savaş’ın avukatı: Mevcut yönetime el çektirilsin, Kılıçdaroğlu geri gelsin

İran bitti gözler Gazze’de! Ateşkes var mı yok mu

İSRAİL ve İran arasındaki 12 günlük savaşın sona ermesinin ardından uluslararası kamuoyunun dikkati tekrar Gazze’deki savaşa dönerken, ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki gün yaptığı “ateşkes olabilir” açıklaması kafaları karıştırdı.