Nükleer savaşta hayatta kalma şansını artırabilecek bir tedavi geliştirildi

Nükleer Serpintiye Karşı Hayatta Kalma Şansı Artacak Yeni Terapi Keşfedildi

Bilim insanları, nükleer serpinti ve yüksek doz radyasyona karşı hayatta kalma şansını artırabilecek çığır açan bir terapi geliştirdi. Çinli araştırmacılar tarafından yapılan çalışma, akut radyasyona maruz kalan farelerin hayatta kalma oranlarını %11’den %67’ye çıkarmayı başardı.

Nükleer serpinti veya yüksek doz iyonlaştırıcı radyasyon, DNA’ya ciddi zarar vererek hücre bölünmesini durduruyor ve bağışıklık sistemini çökertiyor. Özellikle bir nükleer savaş durumunda, doğrudan patlamadan çok daha fazla insanın radyasyonun uzun vadeli etkileri nedeniyle hayatını kaybedeceği öngörülüyor.

Kanser tedavisinde kullanılan yüksek doz radyoterapi de benzer şekilde bağırsak hücrelerine zarar vererek Gastrointestinal Sendrom (GIS) adı verilen ölümcül bir duruma yol açabiliyor. Ancak, şu ana kadar bu hasarlara karşı etkili bir tedavi bulunmuyordu.

STİNG PROTEİNİ DEVRE DIŞI BIRAKILDI, HAYATTA KALMA ORANI ARTTI

Cell Death and Differentiation dergisinde yayımlanan araştırma, “İnterferon Genlerinin Uyarıcısı” (Sting) adı verilen bir proteinin, radyasyon nedeniyle hücre ölümünü tetiklediğini ortaya koydu.

Özellikle bağırsaklarda bulunan ve besin emiliminde önemli rol oynayan villus adı verilen çıkıntılar, radyasyon sonrası normal farelerde zarar görürken, Sting proteini devre dışı bırakılan farelerde villus uzunluğu 2,3 kat daha fazla kaldı. Bu da bağırsakların radyasyona karşı daha dirençli hale geldiğini gösterdi.

KANSER TEDAVİSİNDE DEVRİM

Araştırmacılar, bu buluşun kanser hastaları için daha güvenli radyoterapi seçenekleri sunabileceğini ve nükleer savaş veya radyasyon kazalarına karşı yeni koruma yöntemleri geliştirilmesine öncülük edebileceğini belirtti.

Çalışmanın başyazarı Sun Yirong, keşfedilen Sting proteininin kontrol altına alınmasıyla “Radyasyon hasarına karşı korunma sağlanabilir, kanser radyoterapisi daha güvenli hale getirilebilir ve kanser tedavisi önemli ölçüde iyileştirilebilir” ifadelerini kullandı.

Bu çığır açan çalışma, hem tıp dünyasında hem de küresel güvenlik alanında büyük bir devrim niteliğinde görülüyor.

Related Posts

Sancaktepe’de bir parka Sırrı Süreyya Önder’in adı verildi

Kısa bir süre önce hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in Sancaktepe’deki spor parkı, düzenlenen törenlerle hizmete açıldı.

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan: ‘İran-İsrail çatışması danışıklı dövüş, Sünni dünyayı Şiileştirecekler’

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, İsrail’in İran’a saldırısı sonrası iki ülke arasında başlayan sürecin “danışıklı dövüş” olduğunu öne sürdü.

Erdoğan, Trump ile görüştü: ‘Nükleer müzakereler tek çözüm yolu’

Erdoğan, Trump ile görüştü: ‘Nükleer müzakereler tek çözüm yolu’

İşgalci gücün kalbi de vuruldu: Tel Aviv’de büyük yıkım

İsrail’e önceki gece misillemede bulunan İran’ın füzelerinin bir bölümü “Demir Kubbe” ile ABD’nin hava savunma sistemleri THAAD ve Patriot’ları aşarak Tel Aviv’de büyük yıkıma yol açtı. Dün gün ağarınca İsrail’in başkentinde birçok binanın enkaz haline geldiği ve araçların hurdaya döndüğü görüldü.

İran, İsrail’e 5. dalga füze saldırısını başlattı

İsrail ordusu, İran’dan kuzey, güney ve merkez bölgelere yeni füze saldırıları düzenlendiğini açıkladı. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, İran’dan İsrail’in kuzey, güney ve merkez bölgelerine füze saldırıları düzenlendiği, hava savunma …

İran’da yayılan radyasyon seviyesi ortaya çıktı: İsrail doğrudan nükleer tesislere saldırmıştı

İran’ın nükleer programının “kalbini” hedef aldığını söyleyen İsrail, sabaha karşı “Yükselen Aslan” adını verdiği operasyonla hava saldırısı başlattı. Bölgeden çatışma görüntüleri peş peşe gelirken İran’ın üst düzey komutanları ve nükleer çalışmalar …