Yaşıyoruz ama varolabiliyor muyuz?

Tarihi Camilerin Elektronik Cihazlarla Donatılması Tartışma Yaratıyor

Bazı şehirlerde, asırlık taş duvarlarına matkapla delikler açılarak monte edilen elektronik cihazlar, sağdan sola doğru kırmızı ışıklarla namaz vakitlerini gösteriyor. Bu cihazların maliyeti hayırseverler tarafından karşılanıyor ancak bu uygulama tartışmalara neden oluyor. Beş vakit ezan okunan yerlerde, herkesin elinde telefonlar varken bu tarz operasyonlara gerek olup olmadığı sorusu akıllara geliyor. Ecdad yadigarı camilerin bu modern uygulamalarla yara alması pek çok kişiyi rahatsız ediyor.

Özellikle Orta Anadolu’nun bir şehrinde, Selçuklu döneminden kalma bir camide, sadece plastik boncuk tesbihlerin yerde durmasını engellemek amacıyla ahşap sütuna çivi çakılmasıyla sütunun çatladığına tanık olundu. Başka bir şehirde ise asırlık bir caminin duvarına dikdörtgen şeklinde bir oyuk açılarak içine kalorifer radyatörü yerleştirilmişti.

Bu tür uygulamaların insanları tarihi ve kültürel miraslarına sahip çıkmaya davet etmesi ve geçmişten dersler çıkarmaları gerektiğine vurgu yapılıyor. Kimlik ve kültürün korunması konusunda daha duyarlı olunması gerektiği belirtiliyor.

Çağımızın Yabancılaşma ve Kimlik Sorunu

Doğu Batı Arasında İslam adlı kitabında Aliya İzzetbegoviç, günümüzde şehirleşmenin insanları nasıl etkilediğine dikkat çekiyor. Şehirleşme ve modernleşme süreciyle insanların kimliklerinden uzaklaştığı ve dindarlık seviyelerinin düştüğü ifade ediliyor.

Hayatın içi boşaltıldığı ve yüzeysel bir yaşam tarzının benimsendiği vurgulanıyor. Herkesin birbirini taklit ettiği ve klişelere sıkışıldığı modern dünyada, değerlerin önemini yitirdiğine değiniliyor.

Şehrin kudurgan sesinin insanları sağır ettiği, insanların artık çoğu zaman birbirini anlamadığı belirtiliyor. Hayatın dili artık bilinmeyen bir yabancı dil haline gelmiş durumda ve insanlar duyduklarını anlamakta güçlük çekiyor.

Yeni binaların geniş pencerelerle kaplanmasının, insanları dışarıya bakar gibi yapma çabası olarak yorumlanmasıyla, günümüzdeki kimlik ve yabancılaşma sorunlarına dikkat çekiliyor.

Related Posts

AKP seyrediyor, çiftçi sürüklendi! Mazot 49 TL, destek yok, tarım çöküyor

Artan mazot fiyatları ve iptal edilen destek primleri, Türkiye tarımını iflasın eşiğine sürükledi. CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ başta olmak üzere birçok bölgede çiftçilerin tarlasını ekemediğinden dolayı şehirlerde gıda krizine yol açacağı uyarısında bulundu.

Emekli, halkın gerçek gündemini haykırdı: En büyük paramız bir kilo meyve alıyor

Yüksek enflasyon ve ekonomik kriz, yurttaşları büyük bir geçim kaygısının içine sürüklüyor. Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde emekliler, yaşadıklarına isyan etti. Emekli Mehmet Demir, bölgedeki emeklilerin neredeyse yüzde 65-70’inin çalışmak zorunda …

ABD vatandaşları ilk çeyrekte fakirleşti

ABD’li hanehalkının varlıkları 2023’ten bu yana ilk kez düşüş kaydederek bu yılın çeyreğinde 169,3 trilyon dolara indi.

Boeing’in hisseleri Hindistan’daki uçak kazası sonrası düşüşte

ABD’li uçak üreticisi Boeing’in hisseleri, 200’den fazla kişiyi taşıyan Air India’ya ait bir uçağın Hindistan’ın Ahmedabad kentinde düşmesinin ardından düşüşe geçti.

Petrolde Ortadoğu gerilimi etkisi – 12 Haziran 2025

Petrol fiyatlarında karışık seyir ön plana çıkıyor. Brent petrolün varili 68,78 dolardan işlem görüyor.

1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak: Türk Telekom’dan dev zam

Türk Telekom, 1 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla sabit internet paketleri, hat işlemleri ve statik IP ücretlerine yüzde 27’ye varan oranda zam yapacağını açıkladı.