Trump ve Putin’den Barış Müzakeresi Açıklaması

Trump’ın Putin’le Ukrayna’da barış için müzakerelere başlanması konusunda mutabık kaldıklarını duyurmasının ardından Avrupalı liderlerden Washington’u eleştiren açıklamalar geldi.Ukrayna’daki savaşın bitirilmesi konusunda Avrupa ile ABD arasındaki görüş ayrılıkları derinleşiyor. Avrupa Birliği ve Avrupa devletlerinin önde gelen siyasileri, Ukrayna Savaşı’nı sona erdirilmesi yönünde, Moskova’yla henüz müzakereler başlamadan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Washington tarafından tavizler verildiğini öne sürüyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, savaşı sonlandırmaya yönelik müzakereler henüz başlamadan pozisyonların terk edilmesinin “iyi bir taktik olmadığını” dile getirerek “yatıştırma” politikasının işe yaramayacağını savundu. Kallas, Avrupalıların haberi olmadan ABD ile Rusya arasında yapılacak bir anlaşmanın hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını da ifade ederek “Kirli bir anlaşmanın ölümleri durdurmayacağını” belirtti. NATO Savunma Bakanları toplantısında konuşan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da Washington’ın tutumunu eleştirdi. “Trump yönetiminin daha müzakereler başlamadan alenen tavizler verdiğini” dile getiren Pistorius, Ukrayna’nın Rusya’ya toprak vermesi ve NATO üyeliği konularına atıfla, bu başlıkların müzakere öncesi gündemden çıkarılması yerine masada konuşulmasının daha iyi olacağını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’den ise endişeleri yatırştırmaya yönelik bir açıklama geldi. “Putin’n aklında ne olduğunu bilmiyorum” diyen Rutte, “güçlü bir müzakereci” olarak değerlendirdiği Rusya Devlet Başkanı için, “Bir barış anlaşması istiyorsak ona ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Scholz’dan “zorla barış” uyarısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Ukrayna’nın zararına olabilecek “dikte edilmiş bir barışa” karşı uyarıda bulundu. Scholz, Politico haber portalının “Berlin Playbook Podcast” programında yaptığı açıklamada “burada dikte edilmiş bir barış olmadığından emin olunması gerektiğini” vurguladı. Ukrayna’nın “barış anlaşmasından sonra da gelişme fırsatına sahip olması gerektiğini belirten Almanya Başbakanı, Kiev’in savaş öncesine kıyasla daha büyük ve Batı silahlarıyla donatılmış “güçlü bir orduya” sahip olması gerektiğini savundu.

ABD’li Bakan: Ukrayna’nın NATO üyeliği çözümün parçası değil

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü Rus mevkidaşı Putin’le yaptıkları telefon görüşmesinde, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için bir an önce müzakerelere başlanması konusunda mutabık kaldıklarını açıklamıştı. Müzakereler için Avrupa ya da Ukrayna’nın masada olup olmayacağına ilişkin bir bilgi ise vermemişti.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth de Çarşamba günü Brüksel’de düzenlenen Ukrayna Temas Grubu toplantısında yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın 2014 öncesi sınırlarına dönmesinin gerçekçi olmadığını ve Trump yönetiminin Kiev’in NATO üyeliğini savaşın çözümünün bir parçası olarak görmediğini söylemişti.

AFP,Reuters/ SÖ,ET

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Related Posts

Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de artan gerilim karşısında siyasi ve güvenlik işbirliğini derinleştirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalıyor. Görüşmelerde göç krizi ve uluslararası hukuka saygı çağrısı öne çıkıyor.

O ilde taziye yemeği kaldırılıyor

Mardin’de, yakınlarını kaybedenlerin verdiği taziye yemeği geleneğinin kaldırılmasına yönelik valilik ve müftülük tarafından çalışma başlatıldı.

Can Atalay’dan ‘Sırrı Süreyya Önder’ için veda mesajı

Gezi davası hükümlüsü TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ölümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yıllarını verdiği, her türlü sıkıntıya katlandığı ‘barış’a ülkemiz tez zamanda kavuşsun. Onun arkasından yollayacağımız en büyük armağan ‘barış içinde yaşayan bir ülke’ olacaktır. Güle güle Sırrı abi… Seni unutmayacağız” dedi.

78 yıldır bitmeyen bir kriz: Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle bir kez daha savaşın kıyısında | Keşmir’in çatışmalarla dolu tarihi…

Hindistan ordusunun, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Azad Keşmir bölgesindeki “hedeflere” yönelik askeri operasyonu Asya’da tansiyonu yükseltip yeni bir savaş endişesini beraberinde getirdi. Bu son olay, uzun yıllardır devam eden gerginlikler zincirinin son halkası oldu.

Ertuğrul Özkök: Duvardaki İmamoğlu mesajı 13 Avrupa şehrine yayıldı

Bugün hem AKP’nin hem Cumhur İttifakı’nın hem de Türkiye’nin menfaatine olan şey, İmamoğlu’nun bir an önce tutuksuz yargılanmasının sağlanmasıdır

BM’den İsrail’e Gazze tepkisi: Her türlü zorla yerinden etme savaş suçudur

Birleşmiş Milletler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını genişletme planına karşı olduklarını belirterek, “Her türlü zorla yerinden etme savaş suçudur.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir