Ramazan bayramında sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte, uzun süreli açlık sonrası beslenme alışkanlıklarının eski düzenine dönmesi için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor.

Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Güler Yenipınar, Ramazan ayı boyunca öğün sayısının azalması ve metabolizmanın yavaşlamasının ardından bayram süresince sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine geçişin önemine vurgu yaptı.

Bayram Sabahına Sağlıklı Bir Kahvaltıyla Başlayın

Dr. Yenipınar, bayram sabahlarının genellikle şölen havasında geçtiğini belirterek, “Bayram kahvaltısında börek, çörek gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yerine; yumurta, peynir, zeytin, ceviz, mevsim yeşillikleri ve tam tahıllı ekmek içeren geleneksel Türk kahvaltısı tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Yenipınar, bayram ziyaretlerinde tatlı ikramlarının fazla olacağını hatırlatarak, kahvaltıda bal, reçel gibi tatlı yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Öğün Sayısını Artırarak Metabolizmayı Canlandırın

Ramazan boyunca azalan öğün sayısına dikkat çeken Yenipınar, bayramla birlikte bu düzenin yeniden sağlanması gerektiğini ifade etti.

“Ara öğünlere yağsız süt, fındık, badem gibi sağlıklı atıştırmalıklar ekleyerek metabolizma hızınızı artırabilirsiniz” diyen Yenipınar, sağlıksız atıştırmalıklardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Şerbetli Tatlılar Yerine Sütlü Tatlıları Tercih Edin

Bayramda en sık yapılan beslenme hatalarından birinin fazla miktarda şerbetli tatlı ve hamur işi tüketimi olduğunu belirten Dr. Yenipınar, “Şekerin vücutta fazladan depolanması kilo artışına neden olabilir ve kan şekeri dengesizliğine yol açabilir. Bu nedenle, tatlı tercihi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana kullanılmalıdır” dedi.

Lifli Gıdalara Ağırlık Verin

Ramazan ayı süresince bağırsak düzeninde değişiklikler olabileceğini ifade eden Yenipınar, bayramda lif (posa) tüketimini artırmanın sindirim sağlığı açısından önemini vurguladı.

“Kızartma ve ağır yemekler yerine, ızgara, haşlama veya buğulama yöntemiyle pişirilen yemekleri tercih etmelisiniz. Tam tahıllı ekmek, kuru baklagiller ve sebzeler bağırsak sağlığınızı koruyacaktır” diyen Yenipınar, günlük en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesini önerdi.

Fiziksel Aktiviteyi İhmal Etmeyin

Bayram süresince tüketilen enerji miktarının arttığını belirten Dr. Yenipınar, “Fiziksel aktivitenin metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olduğunu unutmamalıyız. Gün içinde kısa yürüyüşler yaparak aldığınız enerjiyi dengeleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Sıvı Tüketimine Dikkat Edin

Ramazan boyunca azalan sıvı tüketimine dikkat çeken Yenipınar, “Bayramda da vücudun sıvı dengesini korumak için günlük en az 2,5 litre su içilmelidir. Çay ve kahve tüketimi ise 2-3 fincanı geçmemelidir, çünkü fazla kafein vücuttan sıvı kaybına neden olabilir” uyarısında bulundu.

Bayramı Beslenme Düzenine Geçiş Dönemi Olarak Düşünün

Beslenme düzeninde ani değişikliklerin sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Dr. Yenipınar, bayramın Ramazan öncesi beslenme düzenine geçiş için bir fırsat olduğunu söyledi.

“İlk gün hafif beslenerek başlayıp, porsiyonları dikkatli ayarlamalı, üçüncü günde ise normal beslenme düzenine kademeli olarak geçiş yapılmalıdır” diyen Yenipınar, bayram süresince dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Erdoğan, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov görüştü.

Günlerdir aranıyordu: Cesedi HES kanalında bulundu

Çorum’un Dodurga ilçesinde 3 gündür kayıp olan Ahmet Töremiş’in cansız bedeni HES kanalında bulundu.

Son Dakika… Mansur Yavaş’tan ‘LeMan’ açıklaması: ‘Milyonlarca insanımızın kalbini kırmıştır’

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Hz. Muhammed ve Hz. Musa’yı karikatürde tasvir ettiği iddia edilen, dün gece de gericilerin saldırısına uğrayan LeMan Dergisi’ne ilişkin açıklamada bulundu. Yavaş, “İfade özgürlüğü, nefretin ya da ayrıştırmanın aracı haline getirilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Baraj için dereyi kuruttular: Yüz binlerce balık telef oldu

Konya’nın Hadim ve Güneysınır ilçelerinden geçen Göksu Nehri, Avşar ve Eğiste Barajlarında su tutulması nedeniyle kurudu. Nehirde yüz binlerce balık telef olurken bölgede çiftçilik yapan üreticiler susuzluk nedeniyle zor günler yaşıyor. Öte yandan Konya’nın bölgede bulunan Göksu Şelalesi’de , turizm açısından önem arz ediyor.

Gazze’de can kaybı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi

Soykırımcı İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi.

İsrail ağzındaki baklayı çıkardı: Türkiye’nin cevabı F-35’te gizli

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Suriye ve Lübnan’la barışa açık olduklarını ancak Golan Tepeleri’nden vazgeçmeyeceklerini ilan etti. İsrail’in bu şartlı normalleşme hamlesine Şam ve Beyrut sessiz kalırken, gözler Türkiye’nin tutumuna çevrildi.