İzinsiz geçişlerin yasaklandığı bölgede! Türkiye’de keşfedildi, dünya literatürüne girdi

MCBÜ Akhisar Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Bölümü’nden Prof. Dr. Emine Alçıtepe, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘Tür Koruma Eylem Planı Projesi’ için çalışmalar yaparken Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki Dilek Yarımadası’nda yeni bir bitki türü keşfederek literatüre kazandırdı. Çalışmaların ardından yalnızca Dilek Yarımadası’nda yetiştiği tespit edilen bitkiye ‘Campanula X kusadasiensis’ (Kuşadası Çanı) ismi verildi. ‘Campanula X kusadasiensis’, bilimsel dergi Acta Botanica Caucasica’da yer alarak dünyaya tanıtıldı.

İZİNSİZ GEÇİŞLERİN YASAKLANDIĞI BİR BÖLGEDE

Türkiye’nin değişik yörelerindeki bitkiler üzerine çalışmalar yürüttüğünü ve keşifler için gezdiğini belirten Prof. Dr. Alçıtepe, “Çalışmalar yaparken Kuşadası’nda karşılaştığım bu örnek, gördüklerimden farklı özelliklere sahipti. Meslektaşım Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Fidan Yetiştiriciliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Fergan Karaer ile değerlendirmelerde bulunduk. Ardından adını ‘Campanula X kusadasiensis’ koyduk. Bitkiye ad verirken bitkinin bulunduğu yerden hareket ettik. Çünkü bu bitki yalnızca Kuşadası’nda Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda dar bir alanda bulunuyor. İzinsiz geçişlerin yasaklandığı bir bölgede olması ayrıca büyük bir şans. Çünkü insanların onu toplaması mümkün değil” dedi.

‘BİTKİ, KORUMA DURUMU KRİTİK TEHLİKE ALTINDA DEĞERLENDİRİLDİ’

Yeni bir tür olan Campanula X kusadasiensis bitkisinin Çan Çiçeğigilller familyasından Campanula cinsine ait olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alçıtepe, “Bu tür, Batı Anadolu’daki Kuşadası ilinden yeni keşfedilen doğal bir melez olan Campanula X kusadasiensis tanımlanmış oldu. Türün tohum kabuğu süslemesi ve polen yapısı gibi mikromorfolojik karakterleri SEM-scanning elektron mikroskop kullanılarak analiz edildi ve ebeveynleriyle karşılaştırıldı. Böylece, bu melez tür yumuşak tüylü gövdeleri, oval-kordat taban yaprakları ve huni şeklindeki taç şekli gibi morfolojik farklılıklarıyla ebeveyn taksonlarından ayrıldığı saptandı. Campanula X kusadasiensis’in ekolojik tercihleri, maki habitatlarındaki kalkerli kayalarda sınırlı bir dağılıma işaret ettiği araştırmalar sırasında belirlendi. Sınırlı popülasyon büyüklüğü, kısıtlı yerleşim alanı olduğu için koruma durumu kritik tehlike altında olarak değerlendirildi” diye konuştu.

 

 

Related Posts

Baraj için dereyi kuruttular: Yüz binlerce balık telef oldu

Konya’nın Hadim ve Güneysınır ilçelerinden geçen Göksu Nehri, Avşar ve Eğiste Barajlarında su tutulması nedeniyle kurudu. Nehirde yüz binlerce balık telef olurken bölgede çiftçilik yapan üreticiler susuzluk nedeniyle zor günler yaşıyor. Öte yandan Konya’nın bölgede bulunan Göksu Şelalesi’de , turizm açısından önem arz ediyor.

Gazze’de can kaybı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi

Soykırımcı İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 28 artarak 56 bin 531’e yükseldi.

İsrail ağzındaki baklayı çıkardı: Türkiye’nin cevabı F-35’te gizli

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Suriye ve Lübnan’la barışa açık olduklarını ancak Golan Tepeleri’nden vazgeçmeyeceklerini ilan etti. İsrail’in bu şartlı normalleşme hamlesine Şam ve Beyrut sessiz kalırken, gözler Türkiye’nin tutumuna çevrildi.

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın iptali davası | Lütfü Savaş’ın avukatı: Mevcut yönetime el çektirilsin, Kılıçdaroğlu geri gelsin

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın iptali davası | Lütfü Savaş’ın avukatı: Mevcut yönetime el çektirilsin, Kılıçdaroğlu geri gelsin

İran bitti gözler Gazze’de! Ateşkes var mı yok mu

İSRAİL ve İran arasındaki 12 günlük savaşın sona ermesinin ardından uluslararası kamuoyunun dikkati tekrar Gazze’deki savaşa dönerken, ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki gün yaptığı “ateşkes olabilir” açıklaması kafaları karıştırdı.

Aç ve bitap ölümü bekliyor

İsrail’in Gazze’deki ablukasının kurbanlarından biri 22 aylık Şam Kıdeyh. Bir ay önce saldırıda babasını kaybeden minik Şam, Han Yunus’taki bir çadırda “akut yetersiz beslenme”yle mücadele ediyor. Sağlık sistemi çöktüğü için tedavi olamıyor, sınırlar kapalı olduğu için gıdaya ulaşamıyor. Tıpkı Gazze’deki binlerce çocuk gibi…