İTO Başkanı Avdagiç’ten ekonomide atılan adımlara ilişkin değerlendirme

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç: Faiz ve Kredi Politikaları Uyumlu Olmalı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, faizin, kredi kullanım şartlarının, kredi pastası büyüklüğünün, döviz-TL kredisi maliyetlerinin, bunlarla ilgili regülasyonların hepsinin birbiriyle uyumlu ve koordineli olmasında yarar gördüklerini belirtti. Yeni süreçte ekonomide atılacak adımların senkron çalışması önemli. Ancak bunların hepsini belli bir denge içinde götürüp, enflasyonu kalıcı bir şekilde aşağı doğru çekmeyi başaracağımıza inanıyoruz.” dedi.

Mobil Dünya Kongresi, Teknoloji Sektörünün Önemli Platformlarından Birisi

Tüm dünyanın önde gelen teknoloji fuarları arasında gösterilen, Dünya GSM Birliğinin (GSMA) her yıl İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlediği Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress – MWC) gerçekleştirildi. Mobil iletişim sektörünün en önemli platformlarından biri olma özelliğini taşıyan etkinlikte, cihaz üreticileri, mobil operatörler, teknoloji sağlayıcıları ve sektörden temsilciler bir araya geldi.

Fuarda Türkiye’nin milli katılımını 2014’ten bu yana olduğu gibi bu yıl da İstanbul Ticaret Odası organize etti. Kongrede, 21’i milli katılım kapsamında 12’si bireysel katılım olmak üzere Türkiye’den 33 firma yer aldı.

İTO Başkanı Avdagiç, etkinlikte AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, iş dünyasının sorunlarına yönelik hassas yaklaşımları için ekonomi yönetimine ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) teşekkür etti.

Enflasyon Mücadelesi ve Ekonomi

İTO Başkanı Avdagiç, 2023’ün temmuz ayında devreye giren bir ekonomi politika seti olduğunu hatırlatarak, bu politikanın en önemli çıktısının, hedefinin enflasyonu aşağı doğru çekmek olduğunu belirtti. Avdagiç, iş dünyasının enflasyonu düşürmeye yönelik politikanın tam destekçisi olduğunu ve olmaya da devam ettiğini aktararak, “Bizlerin öne çıkartmaya çalıştığımız bir konu da enflasyonu düşürme sürecinin sonunda Türkiye’nin üretim kabiliyetinin, ihracat kabiliyetinin, istihdam hacminin zarar görmemesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Rezervler ve Ekonomik Durum

İTO Başkanı Avdagiç, enflasyonla mücadelede kur makasına gereğinden fazla yüklenilmemesi gerektiğini kaydederek, enflasyonda bir düşüş yaşandığını, Türkiye’nin rezervleri çok daha iyi bir noktada olduğunu, CDS’lerin oldukça düştüğünü ve bunların başarılı noktalar olduğunu vurguladı.

Enflasyonun, faizlerin, kredideki büyümelerin konuşulduğunu anımsatan Avdagiç, “Hepsi çok önemli ama bunlarla birlikte gerçek üretim alanında faaliyet gösteren firmaların, ihracatçıların ve ihracat ailesine tedarikçi olanların durumunu da gözetmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Avdagiç, Türkiye’nin ihracat rekabetçiliğini kaybetmeyeceği, ithalatın cazip olmaktan çıkarılmış olduğu politikaları sürekli gündeminde tutması gerektiğine işaret ederek, “Enflasyonla mücadelede kur makasına gereğinden fazla yüklenmek, Türkiye’yi ithalatçı bir ülke haline getirebilir. Tekrar üretim kabiliyetini kazanmak, dünyadaki konjonktür dikkate alındığında her zamankinden daha uzun zaman alabilir.

Bizim geleneksel üretim kalemlerimiz olan tekstil, hazır giyim, konfeksiyon, saraciye, triko, çorap, deri gibi sektörlerde değil, otomotivde, beyaz eşyada ve kimyada Türk ihracatçısı zorlanıyor. Turizmde artan işçilik, gastronomi yeme-içme ve genel maliyetlerden dolayı daha pahalı bir ülke haline geldik. Dolayısıyla Türkiye’den bazı turistlerin artan fiyatlara bağlı olarak alternatif rotalara yönelmesi ile karşı karşıya kalabiliriz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Related Posts

TikTok ile kritik görüşme: Hangi yaş grubu için sosyal medya yasağı geliyor?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformlarıyla yapılan görüşmelerde çocukları dijital tehlikelerden korumayı ve platformlara daha fazla sorumluluk yüklemeyi hedeflediklerini belirtti. 13 yaş altı ve 13-16 yaş grubu için ayrı düzenlemeler yolda.

Hangi meslekler erken emeklilik hakkını kaybetti? Yıpranma payı hangilerinde kaldırıldı? SGK tam liste açıkladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan 98 sayfalık yeni düzenlemeyle, birçok meslek grubunun yıpranma payı yani fiili hizmet süresi zammı hakkı kaldırıldı. Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek uygulamayla, erken emeklilik imkânı sunan sistem birçok çalışan için devre dışı kaldı. Peki, yıpranma payı kaldırılan meslekler hangileri?

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Enflasyon kalıcı düşene kadar sıkı para politikası sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket etmeye devam edileceğini belirtirken, sıkı para politikasındaki duruşun da süreceğini vurguladı.

Altın tekrar yükselişe geçti! Gram fiyatı 4 bin 200 liranın eşiğinde…

Altın fiyatları rekor seviyelerden 4 bin liranın altına gerilemesinin ardından son 48 saatteki sert yükselişi ile tekrar zirveye yaklaştı.

Altın fiyatları 2 haftanın zirvesinde

Altın fiyatları 2 haftanın zirvesinde