IMF’den ‘ticari uzlaşı’ çağrısı

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Küresel Büyüme Tahminlerini Aşağı Yönlü Güncelledi

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, IMF’nin 2025 küresel politika gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Küresel büyümeye ilişkin tahminleri önemli ölçüde aşağı çektiklerini anımsatan Georgieva, “Ticaret politikalarındaki büyük değişimler, daha sıkı finansal koşullar ve daha yüksek piyasa oynaklığıyla birlikte belirsizliği had safhaya çıkardı.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünya ekonomisinin tükenen tamponlarıyla yeni ve büyük bir sınavla karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Georgieva, bunun da ülkeleri zor duruma soktuğunu belirtti. Belirsizliğin çok maliyetli olduğunun altını çizen Georgieva, “Ülkelerin ticari gerginlikleri olabildiğince hızlı bir şekilde, yapıcı biçimde çözmek için birlikte çalışmaları, açıklığı korumaları ve belirsizliği ortadan kaldırmaları gerekiyor. Başlıca aktörler arasında bir ticaret politikası uzlaşması hayati önem taşıyor ve onlara bunu hızlıca gerçekleştirmeleri için çağrıda bulunuyoruz.” diye konuştu.

Şirketlerin yatırım yapmadığını ve hanehalklarının da harcama yerine tasarrufa yönelmesinin büyüme beklentilerini düşürdüğünü ifade eden Georgieva, ülkelerin büyük ekonomiler arasındaki gerilimleri çözmede daha aktif olmaları gerektiğini belirtti. Çin gibi bazı ülkelerin özel tüketimi artırması ve hizmetlere geçişi benimsemesi, ABD gibi diğer ülkelerin mali açıklarını azaltması gerektiğini vurguladı.

Ülkelerin ekonomik ve mali istikrarı korumak için harekete geçmesi gerektiğini de söyleyen Georgieva, verimliliği artırmak için büyüme odaklı reformların önemine işaret etti. ABD Hazine Bakanı Bessent’in IMF ve Dünya Bankasının temel görevlerine odaklanma çağrısına değinen Georgieva, ABD’nin sesine büyük değer verdiklerini ve bu konuya odaklandıklarını belirtti.

Related Posts

Ahmet Bolat’tan Yeni Zelanda’ya uçuş müjdesi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ülkeye THY uçuşlarının başlaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

6 küp Grönland buzu 100 dolar

Trump ile dünya gündemine gelen Grönland, dünyaya buz pazarlamaya başladı. Lisans alan 6 şirket Dubai gibi şehirlerde bulunan lüks mekanlara 6 küp Grönland buzunu 100 dolara satıyor. Bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal oluyor.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Apple’dan Çin’e büyük darbe: iPhone üretimi Hindistan’a taşınıyor!

ABD-Çin ticaret savaşının gölgesinde Apple, radikal bir hamleye hazırlanıyor. Financial Times’a göre teknoloji devi, 2025 itibarıyla ABD’de satılan tüm iPhone’ların montajını Hindistan’a kaydırmayı hedefliyor. Bu karar, hem Çin’e bağımlılığı azaltma stratejisinin hem de Hindistan’ın teknoloji üssü olma yolundaki yükselişinin güçlü bir göstergesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir