Google üç yeni nükleer santrale yatırım yapıyor

Google, Nükleer Enerji Teknolojisi Üzerinde Yatırım Yapıyor

Nükleer enerji teknoloji devleri için tercih edilen bir seçenek haline geliyor

Santrallerin inşasına ilişkin özel teknolojiler, termin tarihleri ​​ve yerler henüz belirsiz. Ancak yeni nükleer santrallerin beyan edilen kapasitesi, geleneksel nükleer santrallerin kapasitesinden önemli ölçüde düşük: Örneğin, 2023 yılında faaliyete geçen Gürcistan’daki Vogtle santralinde toplam kapasitesi 4.500 MW olan dört reaktör bulunmaktadır.

McKinsey’e göre veri merkezi enerji talebi 2015’te 30 MW’tan 2024’te 200 MW’a yükseldi ve yapay zeka teknolojilerinin gelişiminin etkisi büyük.

2022 yılında kurulan Elementl Power, “teknolojiden bağımsız” bir geliştirici olarak konumlandırılan ve henüz herhangi bir projeye başlamamış olan bir şirkettir. Şirketin CEO’su Christopher Colbert (NuScale Power uzmanı) da dahil olmak üzere yönetimi küçük modüler reaktörlere (SMR) odaklanmış durumda.

Bu, Google’ın nükleer sektöründe son altı ayda ikinci imzaladığı anlaşma. Şirket, Ekim 2024’te erimiş tuz reaktörleri geliştirmek için Kairos Power ile ortaklık kurdu. The Register’a göre teknoloji devlerinin 2027’de tahmin edilen enerji açığını kapatması pek mümkün görünmüyor.

Google’ın enerji tüketimindeki büyüme doğrudan yapay zekanın gelişimiyle ilişkilidir. Şirketin 2024 raporuna göre, yapay zeka altyapısından kaynaklanan sera gazı emisyonları bir önceki yıla göre yüzde 13, 2019’dan bu yana ise yüzde 48 arttı.

Aynı zamanda, Google’ın da çatısı altında faaliyet gösteren Alphabet, 2025 yılında veri merkezlerini genişletmek için 75 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor; bu da elektrik şebekelerindeki yükü artıracaktır.

Related Posts

İstilacı zararı 2.2 trilyon dolar

Dünyada nehirleri tıkayan bitkilerden hastalık yayan böceklere kadar, istilacı türlerin ekonomik maliyeti çıkartıldı.

İki yabancı bankaya 5 milyon dolarlık ceza şoku: Sebebi ‘kara para aklama’

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) faaliyet gösteren 2 yabancı banka 5 milyon dolarlık ceza şokuyla karşı karşıya kaldı. CEZANIN SEBEBİ AÇIKLANDI Patronlar Dünyası’nın haberine göre BAE Merkez Bankası, ilk bankaya 10,6 milyon AED (yaklaşık 2,9 …

THY üst üste sekizinci kez ‘Türkiye’nin en değerli markası’ oldu

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in 2025 yılı ‘TURKEY100- Türkiye’nin En Değerli Markaları’ araştırması tamamlandı. Listenin ilk sırasında 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023,2024 yıllarında olduğu gibi bu yıl da Türk Hava Yolları (THY) yer aldı.

Yapay zeka için 40 milyar dolarlık yatırım

Firmalar yapay zeka için kesenin ağzını iyice açmış durumda. Yüksek enerji gerekliliği için yapılan yatırımların yanı sıra, firmaların hem çip hem de veri merkezi tarafındaki yatırımları da milyar dolarları buluyor. Oracle firması ise NVidia çiplerine yapacağı 40 milyar dolarlık yatırım ile yapay zeka tarafındaki dünyanın en büyük veri merkezlerinden birini inşa etmek istiyor.

Yeniçağ Gazetesi: Sağlıklı toplumları alım gücü belirler!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… OBEZİTENİN ÇARESİ ALIM GÜCÜNÜN ARTIRILMASI Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı obezite ölçümü için vücut kitle endeksi …

İzmir, temiz enerji alanında uluslararası buluşmaların merkezi oldu

WENERGY Expo – 3. Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı ve Konferansı, bu yıl uluslararası boyutuyla dikkat çekiyor. Dünyanın dört bir yanından sektör temsilcilerini İzmir’de buluşturan fuarda önemli iş birlikleri, ticari anlaşmalar gerçekleşti. İzmir …