Mersin’in Mut ilçesinde, çiftçi Mustafa Yılmaz’a ait serada yılın ilk örtü altı erik hasadı etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, örtü altı üretimin avantajları ve çiftçilerin bu tür yenilikçi yöntemlere nasıl yöneldiği konuşuldu.
3 YILDIR SERA ÜRETİMİ YAPILIYOR
Sera sahibi Mustafa Yılmaz, 1 dönümlük alanda yaklaşık 3 yıldır sera tarımıyla uğraştığını belirtti. Yılmaz, “Seramızda Orköy tarafından sağlanan yüzde 50’lik destekten yüzde 20’si hibe. Kalan kısmı ise kendi imkanlarımızla karşılanıyor” dedi. Yılmaz, seranın başlangıçta açık alan olarak kullanıldığını, ancak sonrasında kapatılıp seraya dönüştürüldüğünü anlatarak, “Şubat ayında başladık ve ilk eriğimizi hasat ettik. Normalde dışarıda yetişen erikler, Nisan sonlarına doğru toplanır, ancak serada çok daha erken bir hasat yapabilme imkanı bulduk” dedi.
ERKENCİ ÜRETİMLE İLK HASAT
Yılmaz, örtü altı üretiminin, iklim şartlarından bağımsız olarak daha erken hasat yapılmasını sağladığını belirtti. 3 yıldır serasında erik yetiştiren Yılmaz, bu yılki ilk hasadın oldukça erken yapılmasının üreticiler için önemli bir avantaj olduğuna dikkat çekti.
YURT DIŞINA İHRACAT VE İÇ PİYASADA TALEP
Mustafa Yılmaz, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da ihracat yaptıklarını belirterek, özellikle erken erik üretiminin talebi karşılamakta zorlandığını söyledi. “Bölgede erkenci üretimi sadece biz yapıyoruz, bu yüzden talepleri karşılamakta zorluk yaşıyoruz. Devletin daha fazla destek vererek üretimi artırması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
SEZONUN İLK ERİKLERİ YÜKSEK FİYATTAN SATILDI
Sezonun ilk erikleri, yüksek fiyatla alıcı buldu. Erikler, kilosu 8 bin liradan satışa sunuldu. Ayrıca, bu ilk hasadın ardından 9’er adetlik paketlerde toplam 24 kilo erik, İstanbul’a gönderildi.
More Stories
İktidara yakın MÜSİAD’dan faiz indirimi tahmini: Şubat enflasyonu iyi gelirse…
Kısa vadeli dış borç 14 ayın en düşük seviyesinde
En kalabalık ve en çok işte kalma süresine sahip şirketler açıklandı