‘Adalet hepimize lazım’

Ali Can POLAT

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD), Türkiye’de son dönemde yaşananlara dair açıklamalarının etkisi sürüyor. TÜSİAD, YİK Başkanı Ömer Aras’a soruşturma açılmasının ardından iş dünyası bu durumu konuşur oldu. Antalya’da Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), ‘’Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su, Tarım’’ temasıyla düzenlediği 19. Uluslararası Kongre ve Sergisi’nde, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan, yaşananlara dair değerlendirmesinde, “Adalet hepimize lazım. Söylediklerimizde art niyet aranmamalı” dedi.

UMARIM KONKORDATOLAR ARTMAZ

Tezcan, “Bizler bu ülkenin paydaşı ve Sivil Toplum Kuruluşuyuz. Ülkemizin geleceği için çalışıyoruz, bu ülkenin sanayicisi olarak doğruya doğru, yanlışa yanlış dememiz gerekiyor. Ümit ederiz ki hükümetimiz bizlerin söylediklerinin ülkemiz ve ekonomimizin geleceği için söylediğimizi düşünür, bir art niyet aramaz. Söylediklerimiz hükümetimize bir ev ödevi niteliği taşır. Biz her partiye eşit bakarız, her siyasi görüşten sanayicimiz var” dedi. Türkiye’nin dünya un ihracatı lideri olduğunu fakat 2025’te sanayicileri bekleyen sorunlar olduğunu aktaran Tezcan şunları söyledi: “Maliyet artışları var. İşçilik büyük üretim yapan ihracatçıyı yormasa da orta ölçekli firmaları çok yoruyor. Bunun yanı sıra iç pazarda taşıma maliyetlerinde çok büyük artışlar var. Buna bir de finansmana erişim zorlukları eklenince, yatırımın yanı sıra stok maliyeti de karşılanamaz oluyor. Bazı firmalarımızın zorluklar yaşadığını görüyoruz, umarız 2025’te yeni konkordatolar duymayız.”

‘Kamu bize karışmasın yeter’

İhracat pazarlarında iç pazar korumacılığının arttığını belirten Haluk Tezcan, tekstil sektörü gibi un sanayicilerinin de başka ülkelerde fabrikalar kurduğunu söyledi. Endonezya, Filipinler gibi önemli pazarlarda artan gümrük vergileri ve yerli üretime destekler sebebiyle birçok sanayicinin bunu denediğini ama yerli marka olmadıkları için zorlandıklarını söyleyen Tezcan, “Oralarda ortaklık kuranlar ayakta kalabildi. Biz şu an kamudan bir destek istemiyoruz. Bize karışmasınlar yeter” diye konuştu.

Related Posts

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Emeklinin hesabına 25 bin lira yatırılacak: Başvuran alacak

Emeklilerin zam oranlarının belli olmasıyla bankaların promosyon rekabeti de kızıştı. Bankalar yarışa girerken emekliler de en kazançlı yöntem için araştırmalar ve hesaplamalar yapmaya başladı. BAŞVURAN ALACAK Temmuz ayında enflasyon farkıyla …

Türkiye’nin gıda devi iflasın eşiğinde

Türkiye genelinde 4 deposuyla faaliyet gösteren ve dünyanın birçok ülkesine meyve-sebze ihracatı gerçekleştiren Asya Fresh, yaşadığı mali sorunların ardından konkordato ilan etti.