Burun karıştırmanın korkulan hastalıkla bağlantısı çıktı

Avustralya’daki Griffith Üniversitesi bilim insanlarının yürüttüğü ve 2022 yılında Scientific Reports’ta yayımlanan araştırma, farelerde burnu karıştırmanın Alzheimer hastalığına ait bazı belirtileri tetikleyebileceği yönünde dikkat çeken bir bağlantı ortaya koydu.

Araştırmada, Chlamydia pneumoniae adlı bakterinin  farelerde koku siniri üzerinden beyne ulaşabildiği gösterildi. Bu bakterinin burnun iç dokusuna yol açtığı hasar, beyinde Alzheimer’ın karakteristik işareti olan amyloid-beta protein birikimini tetiklediği belirtildi.

-ALZHEİMER’LA BAĞLANTILI MI?

Nörobilimci James St John, araştırmanın ilginç yönüne dikkat çekerek şunları söyledi:

“Chlamydia pneumoniae’nin doğrudan burundan beyne geçerek Alzheimer’a benzer patolojilere yol açabileceğini ilk kez ortaya koyduk. Bu durumu bir fare modelinde gördük; insanlarda da benzer bir durum olabilir ve bu potansiyel gerçekten ürkütücü.”

-DAHA FAZLA ARAŞTIRMA ŞART

Araştırmacılar, bakterinin merkezi sinir sistemine 24 ila 72 saat gibi kısa bir sürede ulaştığını ve bunun Alzheimer hastalığına benzer tepkileri tetiklediğini ortaya koydu. Ancak uzmanlar, bu bulguların insanlara genellenebilmesi için daha fazla araştırmanın şart olduğunu özellikle belirtiyor. 

Bu bilgiler ışığında farelerde elde edilen bulgular, çevresel faktörler, nörodejeneratif hastalıkların gelişiminde rol oynayabileceğine dair önemli ipuçları sunuyor. Ancak yine de bu alanın daha fazla insan odaklı çalışma gerektirdiği üzerinde duruluyor. 

Related Posts

Kulağınıza soğan koyup bekletin: O sorundan eser kalmıyor

Mutfakların vazgeçilmez lezzeti soğan, yemeklerden salatalara, böreklerden çorbalara kadar pek çok tarifte yer alıyor. Limon ve baharatla sade şekilde bile tüketilebilen soğan, sağlığa olan faydalarıyla da biliniyor. Ancak soğanın bugüne kadar pek duyulmamış, şaşırtıcı şifa özellikleri de var.

‘Şiddete zemin hazırlıyor’ uyarısı: Kıskançlığı asla normalleştirmeyin

Kıskançlık, birçok kişi için aşkın doğal bir parçası olarak görülüyor. Ancak bu duygu kontrolden çıktığında, ilişkilerde yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor. Son dönemde yapılan araştırmalar, patolojik kıskançlık olarak adlandırılan bu durumun, şiddet olaylarından ayrılık sebeplerine kadar birçok olumsuzluğu tetiklediğini ortaya koyuyor.

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

Daha sağlıklı bir karaciğer için nasıl beslenmelisiniz?

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.