Kısa vadeli dış borç 14 ayın en düşük seviyesinde

Vadesine 1 yıldan az kalmış kısa vadeli dış borç stoku aralık ayında 11,4 milyar dolar gerilemeyle 221,3 milyar dolar olurken, 2023 Ekim ayından bu yana en düşük düzey görüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık 2024 dönemine ilişkin kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıkladı. Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku, aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,4 artarak 172,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış borçları gösteren kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku da 221,3 milyar dolar oldu.

Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku, bir önceki aya göre yüzde 0,7 azalarak 74,3 milyar dolar olurken, Merkez Bankası kaynaklı yükümlülükler yüzde 3,8 gerileyerek 34,8 milyar dolara indi.

Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, önceki aya göre yüzde 1,6 azalarak 16,8 milyar dolara indi. Yurt dışı yerleşik bankaların yurt içindeki mevduatı yüzde 0,4 azalışla 18,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı da yüzde 0,4 azalarak 18,6 milyar dolara gerilerken, TL cinsinden mevduatları yüzde 0,5 düşerek 20,2 milyar dolar oldu.

Diğer sektörler kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku, bir önceki aya göre yüzde 4,2 artarak 63,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret işlemlerinden kaynaklanan ticari krediler yüzde 5,1 artarak 59,4 milyar dolar olurken, nakit krediler kaynaklı yükümlülükler yüzde 7,4 azalarak 3,8 milyar dolara geriledi.

Döviz kompozisyonu incelendiğinde, kısa vadeli dış borç stokunun yüzde 48,3’ü dolar, yüzde 19,6’sı avro, yüzde 16,4’ü TL ve yüzde 15,7’si diğer döviz cinslerinden oluştu.

Aralık itibarıyla kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stokunda, Merkez Bankası ile genel hükümetin toplam yükümlülükleri 2023’e göre azalış gösterirken, bankalar ve diğer sektörlerin yükümlülükleri arttı.

 

Related Posts

Küreselde artan altın talebi Türkiye’de sert düştü!

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılının birinci çeyreği için küresel altın talebine dair raporunu yayımladı. Raporda, talebin artış gösterdiği ancak altın takı talebinin rekor fiyatlar nedeniyle ciddi oranda azaldığı belirtildi. Türkiye’de ise altın talebi, özellikle yatırım ve mücevher talebindeki düşüşle birlikte önemli bir gerileme kaydetti.

Geçim krizi derinleşiyor: Açlık ve yoksulluk sınırı arasındaki fark giderek büyüyor!

TÜRK-İŞ’in nisan ayı araştırması, çalışanların geçim koşullarının daha da zorlaştığını ortaya koydu. Gıda fiyatlarında süren artış mutfak harcamalarını artırırken temel ihtiyaçlara erişim her geçen gün daha da güçleşiyor. Raporda mevcut gelir düzeylerinin yetersizliğine dikkat çekiliyor.

Otomotiv üreticisinde motor sorunu: 600 bin ABD aracını geri çağırdı

Dünyaca ünlü otomotiv üreticisi General Motors, salı günü yaptığı açıklamada , ABD’de motor sorunları nedeniyle yaklaşık 600.000 SUV ve kamyoneti geri çağırdığını duyurdu.

Trump’ın ilk 100 gününe tarifeler damga vurdu

ABD Başkanı Donald Trump, görevinin ilk 100 gününde izlediği tarife politikasıyla küresel ticarette gerilimin tırmanmasına ve belirsizliklerin artmasına neden oldu.

İşte doların kaderinin belli olacağı gün

Uzmanlar, bu hafta açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisinin doların yönünde belirleyici olacağını belirtiyor. Fed’in faiz politikası üzerinde etkili olabilecek veriler, piyasaların faiz indirimi beklentilerini yeniden şekillendirebilir.

Postada en çok şikayet “kayıp” gönderiler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilişkili kuruluşu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) gelen şikayetlerde posta sektöründe “kayıp ve çalıntı” gönderiler, mobil iletişim sektöründe de “fatura”lar ilk sırada yer aldı.