Türkiye Adalet Akademisi Kanunu TBMM’de: 10 madde kabul edildi

“`html

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi Onaylandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’nin ilk on maddesi resmen kabul edildi.

Onaylanan maddeler doğrultusunda, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 34 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne ilişkin bazı düzenlemelere de gidilecektir.

Türkiye Adalet Akademisi, Başkanlık ve Eğitim Kurulu yapılandırmasını benimseyecek. Akademide, uzmanlık alanlarına göre eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama birimleri oluşturulması planlanmaktadır.

Hedef, Türkiye Adalet Akademisi’nin eğitim ve öğretim faaliyetlerinin etkinliğini artırmak. Bu amaçla, Akademi Başkanının önerisi ve Adalet Bakanının onayı doğrultusunda yeni eğitim merkezleri kurulması düşünülecek.

Akademi adına, hakim ve savcı yardımcılarıyla hakim ve savcılara yönelik eğitim programları tasarlanacak ve bu programlar uygulamaya konulacaktır.

Talep eden noterler, avukatlar ve eğitimden faydalanmak isteyen diğer bireyler için de uygun eğitim programları hazırlayıp sunacak olan Akademi, hukuk ve adalet konularında araştırmalar yaparak uluslararası gelişmeleri takip edecek ve projeler geliştirecektir.

Sertifika Programları ve Eğitim Faaliyetleri

Türkiye Adalet Akademisi, hukuk ve adalet alanında uzmanlık sertifika programları ile birlikte kurslar, seminerler, konferanslar ve benzeri etkinlikler düzenleyecek ve bilgi bankası ile kütüphane oluşturacaktır.

Eğitim stratejileri ve hedeflerinin netleştirilmesi için, akademik alanla ilgili devlet ve özel kurumlarla iş birliği yapılacaktır.

Akademi, hakim ve savcı yardımcılarının maaş sonrası eğitimlerine destek olmak için, ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yürütecek, ayrıca hukuk alanındaki eğitim programları hakkında önerilerde bulunacaktır.

Akademi Başkanlığı’nın Görevleri

Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı, başkan ve daire başkanlarından oluşacak bir yapı ile Hukuk Araştırmaları Merkezi’ni içerecek.

Akademide dört daire başkanlığını aşmamak şartıyla, yeterince tetkik hakimi ve idari personel bulundurulacaktır.

Başkanlık, eğitim müfredatını, yıllık stratejik planlarını ve faaliyet raporlarını hazırlamaktan sorumlu olacaktır.

Eğitim faaliyeti standartlarının belirlenmesine yönelik Eğitim Kuruluna görüş sunacak Başkanlık, eğitim materyallerinin hazırlanmasında da rol alacaktır.

Akademi ihtiyaçları doğrultusunda satın alma, kiralama, bakım ve sosyal hizmetleri yönetme görevlerini üstlenecek, diğer gerekli işlevlerini de yerine getirecektir.

Ayrıca, kamu ve özel kurum temsilcileri ile uzman kişilerden oluşan çalışma grupları ya da eğitim komisyonları oluşturulma imkanı da bulunmaktadır.

Yeni Akademi Başkanı Kim Olacak?

Akademi Başkanı, kurumun yönetimi ve temsili ile Akademinin verimli çalışmasını sağlamak için gerekli önlemleri alacaktır.

Daire başkanları, Adalet Bakanı tarafından atanan ve belirli nitelikleri taşıyan ilk sınıf hakim ve savcılar arasından seçilecektir.

Eğitim Kurulu, Adalet Bakanı veya Bakan tarafından görevlendirilecek bir Bakan Yardımcısı başkanlığında 18 üyeden oluşacaktır.

Eğitim Kurulu, akademik müfredat ve planlamaya ilişkin onay verme ve stratejik planları takip etme yetkisine sahip olacaktır.

Hukuk Araştırmaları Merkezi’nin Kurulması

Akademi içinde bir Hukuk Araştırmaları Merkezi de kurulacaktır.

Burası, hakim ve savcıların uzmanlık seviyesini artırmak amacıyla yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği yaparak ortak programlar geliştirecektir.

Hukuk ve adalet alanındaki gelişmeleri izleyip ihtiyaçları tespit edecek olan merkez, bilimsel çalışmalar ve uluslararası ortak projeler yürütecektir.

Müdür ve iki müdür yardımcısı ile bürolardan oluşacak bu merkez, Adalet Bakanı tarafından atanacak personel ile faaliyet gösterecektir.

Atama Süreçleri

Beş yıllık mesleki deneyime sahip hakim ve savcılar, Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek.

Devlet Memurları Kanunu’na tabi personel Akademi Başkanının onayı ile görevlendirilecektir.

Eğitim merkezi müdürü ve müdür yardımcıları, gerekli niteliklere sahip hakim ve savcılar arasından Adalet Bakanlığı tarafından atanacaktır.

Öğretim Elemanı Olarak Atanma Koşulları

Meslekte sekiz yılını doldurmuş hakim ve savcılar, öğretim elemanı statüsünde Akademiye atanabilecek.

Yükseköğretim kurumlarında görev alan öğretim üyeleri, Akademide ders vermek üzere görevlendirilebilecektir.

Akademide görevlendirmelerde, meslekte en az sekiz yıl deneyim şartı aranacaktır.

(ANADOLU AJANSI)

“`

Related Posts

Ses kaydı ortaya çıktı: Trump’tan Putin’e tehdit! ‘Moskova’yı bombalarım’

ABD Başkanı Donald Trump’ın, seçim dönemindeki konuşmalarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i tehdit ettiği ortaya çıktı. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı 24 saatte bitirebileceğini iddia eden Trump’ın, Rusya lideri Putin’e “Moskova’yı bombalarım” ifadesini kullandığı öne sürüldü.

Hüsiler Yunan gemilerini teker teker batırıyor

Kızıldeniz’de Eternity C adlı yük gemisine düzenlenen saldırıda üç denizci hayatını kaybetti, ikisi yaralandı. İran destekli Husilerden şüphelenilen saldırı, uluslararası deniz ticaretinde güvenlik endişelerini yeniden alevlendirdi.

Trump’tan Putin’e şok tehdit: ‘Moskova’yı bombalarım’

Donald Trump’ın 2024’teki bir bağış etkinliğinde, Ukrayna’ya saldırması halinde Putin’i Moskova’yı bombalamakla tehdit ettiği ortaya çıktı. Aynı etkinliklerde Pekin için de benzer ifadeler kullanan Trump, öğrenci protestocuları sınır dışı etme sözü vererek bağışçılardan destek istedi.

2 ilde 24 düzensiz göçmen yakalandı

Edirne ve Kırklareli’nde yasa dışı yollarla yurda giren 24 düzensiz göçmen yakalandı. İşlemleri tamamlanan göçmenler, Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

Erdoğan da önermişti! AKP ve MHP milli bayram teklifini reddetti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın milli bayram ilan edileceğini dile getirdiği ‘Nevruz’la ilgili muhalefet partisi Meclis’e kanun teklifi sundu. Yapılan aylamada AKP ve MHP’nin ret oylarıyla teklif kabul edilmedi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nden SÖZCÜ’ye destek

Sözcü Televizyonu’nun 10 gün boyunca kapatılmasına İzmir Gazeteciler Cemiyeti de tepki gösterdi.